Voľby v Čiernej Hore opäť vyhrali vládnuci socialisti a ich spojenci

15.10.2012 Celý región

Podgorica 14. októbra (TASR) - Demokratická strana socialistov (DPS) a jej spojenci vyhrali dnešné predčasné parlamentné voľby v Čiernej Hore. Vyplýva to z čiastkových výsledkov, ktoré sa zakladajú na sčítaní 54 percent hlasov, informovala agentúra AP.

Podľa nich získala koalícia Európska Čierna Hora okolo 46 percent hlasov, čo zodpovedá 38 kreslám v 81-člennom parlamente. Druhý Demokratický front (DF) získal 23,7 percenta hlasov a 20 parlamentných kresiel.

Podľa prieskumu vykonaného Fakultou politických vied univerzity v Podgorici tretia skončila Socialistická ľudová strana (SNP) s takmer 13 percentami. Stranu Pozitívna Čierna Hora volilo 9,47 percenta občanov.

Volebná účasť dosiahla približne 70 percent a bola tak o štyri percentá vyššia ako vo voľbách v roku 2009.

DPS je pri moci od roku 1991. Vedie ju Milo Djukanovič, trojnásobný čiernohorský premiér (1991-1998, 2003-2006 a 2008-2010) a bývalý prezident (1998-2002). Opäť využil beznádejnú rozhádanosť opozície v kandidátskej krajine EÚ, považovanej za jednu z najviac skorumpovaných v Európe, kde sú médiá a súdnictvo pod vplyvom vlády. Aj Djukanoviča rodina je zapletená do mnohých afér.

Djukanovičovi sa podľa analytikov podarilo v kampani opozíciu onálepkovať ako "vlastizradcov". Obvinil ju, že sa vzdala nezávislosti získanej len v roku 2006 a krajinu opäť začala zjednocovať so susedným Srbskom.

Ako predseda vlády Djukanovič znovu získa imunitu pred trestným stíhaním. Proti nemu prebiehajú v niekoľkých západoeurópskych krajinách procesy za rozsiahle pašovanie cigariet v 90. rokoch, ktoré spôsobili škody v za miliardy eur súčet, uviedla agentúra DPA.

Voľby sa konali približne pol roka pred riadnym termínom. Dôvodom je snaha súčasnej vlády získať nový mandát, ktorý jej dá väčší priestor pre prístupové rokovania procese s EÚ.
 

Vyberte región